27 лютого у світі відзначають Міжнародний день полярного ведмедя (International Polar Bear Day).

опубліковано 27 лют. 2018 р., 05:40 Адміністратор сайту   [ оновлено 27 лют. 2018 р., 06:28 ]

Цей День з’явився в календарях лише у 2014-му році за підтримки організації Polar Bears International. Метою цього Дня є підвищення обізнаності широкої громадськості про катастрофічні впливи глобального потепління на площу льодового покриття вод, де знаходиться природне середовище проживання полярного ведмедя.

Білі полярні ведмеді голодують через танення криги в Арктиці. Такі висновки дослідження, оприлюдненого в американському журналі Science, пише Deutsche Welle. Американські вчені під час дослідження спостерігали за дев'ятьма ведмедицями щовесни з 2014-го по 2016 рік у морі Бофорта. Глобальне потепління в Арктиці відбувається вдвічі швидшими темпами, ніж на решті планети. Коли крига тане, ведмедям доводиться довше пересуватися, щоб знайти місце для вилову здобичі, йдеться у дослідженні. Як виявили вчені, обмін речовин у білих ведмедів у півтора раза швидший, ніж раніше вважалося. Четверо з ведмедиць, за якими велося спостереження, втратили 10 відсотків своєї ваги через неможливість вполювати морського котика. Ще одна з ведмедиць почала втрачати також свою м'язову тканину. Хоча в період полювання білі ведмедиці повинні набирати вагу для подальшого народження потомства. Білий ведмідь має споживати понад 12 тисяч калорій за день. Це майже вшестеро більше, ніж спалює за день людина. Раніше вважалося, що білим ведмедям не потрібно багато їжі, оскільки їхнє полювання полягає в сидінні біля води і очікуванні, коли з'являться морські котики, щоб їх спіймати. Щоб вижити, ведмідь повинен ловити принаймні одного морського котика на 12 днів.

Сьогодні в світі налічується близько 20-25 тисяч полярних ведмедів, з кожним роком їх стає все менше. Якщо не вжити відповідних заходів, до 2050 року через глобальне потепління з планети можуть зникнути дві третіх білих ведмедів. Білих ведмедів можна зустріти лише в Арктиці, неподалік Північного полюсу. В Антарктиді, біля Південного полюсу вони не мешкають.

Міжнародний день полярного ведмедя знаменний для п’яти країн, на території яких мешкають популяції білого ведмедя: Росія, Норвегія, Канада, Гренландія та Сполучені Штати Америки (Аляска). У травні 2008 року США занесли полярного ведмедя до Червоної Книги зі статусом виду, що перебуває під загрозою зникнення. Канада і Росія визначили статус білого ведмедя, як «вразливий вид». 

ą
Адміністратор сайту,
27 лют. 2018 р., 05:40
Comments