Білка звичайна (Sciurus vulgaris)


Этот резвый зверек представляет собою бесспорно одно из главных украшений нашего леса.

А. Брем



Зовнішність білки настільки знайома всім і кожному, що немає потреби її описувати. Живе вона у всіх наших лісах і навіть великих гаях. Найдивовижніше те, що все, що розповідають про це звірятко, правда: і гніздо вона будує як птах, високо на дереві, і гриби сушить на зиму. Із задоволенням білка ласує комахами і навіть розоряє пташині гнізда.

Розміри: довжина тіла близько 25 см.

Забарвлення: зимове хутро – сіре і світло-сіре, літнє - руде або буровате. Хвіст і кісточки на вухах бурі або руді.

Плодючість: за літній період має два виводки, в кожному по 3-7 малят.

Харчування: головним чином білка живиться насінням хвойних дерев, бруньками, горіхами, жолудями, ягодами і грибами. Урізноманітнює свою вегетеріанську дієту комахами і яйцями дрібних птахів.

Зимівля: активна весь рік.

Росповсюдження: вся територія України.

Природоохоронний статус: Вид занесено до списку III додатку Бернської конвенції.