Білозубка мала (Crocidura suaveolans)



Мало інших тварин, настільки відлюдькуватих.

А. Брем




Білозубка трохи менша від звичайної бурозубки, із світлішим забарвленням, хвіст прикрашений довгими рідкими волосинами, крім того, на виправдання своєї назви звірок хизується білозубою "голлівудською посмішкою". Спосіб життя білозубки досить подібний до життя бурозубки, хоча білозубки явно воліють обирати сухіші відкриті ландшафти. Вид є масовим у степовій зоні, спорадичний у лісостепу й рідкісний у Поліссі. Може жити в окультуреному ландшафті, уникає лісисті місцини.

Ззовні схожі види обох землерийок, насправді, є вихідцями із зовсім різних кліматичних зон, а тому поняття про комфортний клімат у них досить різні. Звичайна бурозубка - родом з тундри. Зимовими морозами цю тваринку не налякаєш. А ось мала білозубка - з тропіків Африканського континенту. Взимку цей ніжний теплолюбний африканець шукає притулку в людських житлах. Мала білозубка запросто оселяється в будинках і квартирах і максимально використовує переваги сусідства з людиною - наприклад, коли послужливий "двоногий сусід" ставить мишоловки, білозубка охоче поїдає пійманих (вона впевнена, що спеціально для неї) мишей.

Одне з найбільш кумедних і захопливих видовищ, які пропонує природа наших широт - це вихід малої білозубки із своєю сім'єю. Турботлива матуся виводить своїх дитяток, вишикувавши їх ланцюжком: перше дитинча тримає зубами хвіст матері, друге - хвіст першого і т.д. Білозубки не настільки ненажерливі як бурозубки й можуть довше голодувати.

Розмір: довжина тіла до 7 см.

Забарвлення: хутро на спині темно-сірого кольору, черево - трохи світліше.

Харчування: харчуються в основному комахами, переважно прямокрилими.

Плідність: в одному приплоді самки буває 5-6 дитинчат.

Зимівля: мала білозубка активна весь рік.

Поширення: живе на всій території України.

Місцеперебування в місті: зустрічається на відкритих сухих зарослих травою ділянках.

Природоохоронний статус: вид включений до списку видів ІІІ додатку Бернської конвенції, що потребують охорони.