Бобер європейський (Castor fiber)


Бобер - найбільший гризун у природі нашої країни. На початку ХХ століття у нас цей вид був на межі вимирання, невеликі популяції залишалися тільки на річці Тетерів. Доля бобра - наочний приклад того, що природоохоронні заходи дають цілком реальний результат: зараз це досить поширений звір, що живе переважно у руслі Дніпра. Самка один раз на сезон народжує 3-4 бобренят. Вид вимагає охорони.

Розміри: довжина тіла сягає до одного метра.

Забарвлення: хутро бобра може мати всі відтінки коричневого: від світлих рудо-палевих кольорів до майже чорного.

Харчування: влітку бобер харчується зеленими частинами трав'янистих рослин, а взимку - пагонами й корою листяних дерев.

Плідність: раз на рік народжується 2-3 дитинчат.

Зимівля: бобри активні цілий рік.

Місцеперебування в місті: водно-болотяні угіддя на околицях міст.

Природоохоронний статус: відповідно до Бернської конвенції, тварина має потребу в охороні.