Борсук звичайний (Meles meles)



…можно подумать, что перед тобой свинья, а не хищное животное.

 А. Брем



Борсук - найбільший представник кунячих нашої фауни. Зовні він дуже відрізняється від своїх витончених гнучких родичів. Це щільно збитий звір із масивною "кормою". Ноги короткі й кривуваті, з довгими пазурами, пристосованими для риття ґрунту. Борсук воліє селитися в місцевості пересіченій ярами й негустим чагарником. Цей звір - прекрасний грабар. Його нора - це система складних ходів і має більше 10 входів. Гніздова камера розміщається на глибині не менше 2 метрів і на відстані 8 метрів від входу в нору.

Розміри: до 80 см.

Забарвлення: двоколірний. Спина - бурувато-сіра, черево - чорне. На щоках - дві чорні смуги, які проходять через очі та вуха на спину.

Харчування: борсук - всеїдний звір, що віддає перевагу тваринній їжі (молюски, комахи, дрібні хребетні). Рослинну частину його раціону становлять стебла, корінь, ягоди й гриби.

Плідність: раз у рік самка народжує 6-8 дитинчат.

Зимівля: на зиму борсук впадає в сплячку, що триває з листопада по березень.

Поширення: на всій території України.

Місцеперебування в місті: околиці міст.

Природоохоронний статус: вид включений у Червону книгу України та ІІІ додаток Бернської конвенції. Вимагає охорони.