Горностай (Mustela erminea)



Он большой искусник и во всех телодвижениях.

 А. Брем



Способом життя й зовнішністю горностай настільки нагадує ласку, що Брем так і називає звіра: горностай або велика ласка. Основна відмінність горностая від ласки - більші розміри.

Розміри: довжина тіла до 30 см.

Забарвлення: улітку хутро двоколірне: спина темно-каштанова, черево - біле. Узимку хутро біле, кінчик хвоста - чорний.

Харчування: хижий звір, харчується головним чином хребетними.

Плідність: раз у рік з'являється 7-9 дитинчат.

Зимівля: активна цілий рік.

Поширення: живе на всій території України, за винятком Криму.

Місцеперебування в місті: лісопаркова зона міст, заплави рік і озер.

Природоохоронний статус: вид занесений до Червоної книги України й Бернської конвенції, вимагає особливої охорони.