Їжак білогрудний (Erinaceus concolor)

Потішна дивакувата, добра й боязка дрібнота.

А. Брем















Мабуть, їжак - один з найвідоміших ссавців, яких доводилося бачити кожній дитині, якщо навіть вона виросла на асфальті. Їжак білогрудий (так називається той самий звичайний їжачок, що поширений в наших широтах) живе на всій території України. Він однаково легко пристосовується до життя в лісі й степу, у горах, на рівнині й у сучасному місті. У Києві він зустрічається навіть у дворах, розташованих у центрі міста. Частіше у дворі зустрічається їжак - мешканець сусіднього парку, що зайшов усього лише "на екскурсію", але іноді колючі сім'ї живуть у дворах постійно, виводячи тут своє потомство, що складається з 5-7 дитинчат.

Залишається тільки здогадуватись, чим тут харчуються їжаки й куди вони йдуть на зимівлю. І якщо перше ще можна якось пояснити: їжак харчується всіма тваринами, яких у стані здолати (наприклад, дощовими хробаками, що виповзають уночі з нірок), і падлом, що не так уже й важко відшукати біля будь-якого населеного пацюками й мишами підвалу, то питання про те, у яких норах їжаки проводять зиму - таємниця, покрита мороком. Їжак настільки поширений, що не внесений в жоден з природоохоронних списків, однак це зовсім не означає, що колючий городянин не має потреби в захисті.