Кажан пізній (Eptesicus serotinus)



Поздний кожан вдвойне заслуживает своего названия, так как появляется и поздно в году, и поздно вечером.

А. Брем


Досить великий кажан, що є найпалкішим прихильником урбаністичного способу життя з-поміж інших кажанів, оскільки влаштовує свої притулки в основному у щілинах будівель. Неквапливий великий кажан, що невисоко літає серед кам'яних джунглів, найімовірніше є пізнім кажаном.

Як і всі кажани, самки пізніх кажанів утворюють великі виводкові зграї, які, як правило, поселяються в житлових будовах на горищах або в приміщеннях під дахом. Ці кажани не утворюють спільних поселень із іншими кажанами, а тримаються від інших видів подалі. Самці селяться окремо невеликими групками. Наприклад, з дзвіниці Софіївського собору київські зоологи зняли 8 кажанів - всі вони виявилися самцями пізнього кажана.

Пізній кажан виправдує своє ім'я й вилітає на промисел пізніше рудої вечірниці або нетопира. Їжею йому служать як дрібні, так і великі комахи. Великих жуків кажан із хрускотом гризе прямо на доріжках парків.

Зимує цей кажан, на відміну від інших видів, не в підвалах або печерах, де температура й вологість досить стабільні, а там же, де жив влітку - на горищах, у руїнах, щілинах будинків. Кажани дуже чутливі до коливань температури в зимовий період, тому вони прокидаються як при різких похолоданнях, так і при потепліннях. Тварини, що прокинулися, вилітають на вулицю, де, як правило, замерзають. При різких падіннях температури бувають навіть випадки масової загибелі пізніх кажанів прямо на горищах.

Розміри: довжина тіла - 6-8 см.

Забарвлення: хутро на спині мають триколірне, але в цілому переважають бурувато-коричневі відтінки. Нижня частина тіла значно світліша.

Харчування: цей великий кажан харчується різними комахами, але перевагу віддає великим метеликам і жукам.

Плідність: переважно одне дитинча. Тварина стає статевозрілою на другому році життя, а літати починає у віці 40-50 днів.

Зимівля: це осілий вид. Із сплячки виходить наприкінці березня - початку квітня.

Вороги: крім людини, для нього ще небезпечні різкі зміни погоди.

Поширення: живе на всій території України.

Місцеперебування в місті: зустрічається практично всюди: і в парках, і на окраїнах, і в самому центрі, і в зонах інтенсивної забудови.

Природоохоронний статус: вид включений в II додаток списку видів Бернської конвенції, як тварина, що потребує особливої охорони.

.