Кутора водяна (Neomys fodiens)


По сравнению со своими размерами водяная кутора является поистине ужасным хищником.

А. Брем


Дуже велика землерийка чорного кольору з довгим хвостом, озброєним "кілем" - гребенем з твердих щетин на його нижньому боці. Веде водний спосіб життя, тому її ще називають водяною землерийкою. Звір поселяється в нірках на берегах невеликих рік, озер і струмків. Кутору можна назвати хижим звіром, оскільки вона полює на рибу, жабенят та інших дрібних хребетних. Присутність звіра видають "цикання", яке схоже на крик землерийки, але звучить набагато голосніше.

Розміри: довжина тіла - до 15 см.

Забарвлення: хутро на спині чорного кольору, черево - сріблясте.

Харчування: кутора поїдає тварин як хребетних, так і безхребетних, з якими в неї вистачає сил упоратися.

Плідність: в одному приплоді самки буває 5-6 дитинчат.

Зимівля: активна увесь рік.

Поширення: живе практично на всій території України, крім зони сухого степу й Криму.

Місцеперебування в місті: береги водойм у лісопарковій зоні.

Природоохоронний статус: включений у список видів ІІІ додатка Бернської конвенції як тварина, що потребує охорони.