Ласиця (Mustela nivalis)



Преисполненное отваги и бодрости создание должно быть поистине страшным хищником и на самом деле таковым и оказывается.

 А. Брем


Важко придумати більшу невідповідність імені й характеру, ніж у ласиці. А вся справа в тому, що своїм ім'ям - цей лютий хижак зобов'язаний аж ніяк не ніжній вдачі, а здатності лазити - повзати. Завдяки малим розмірам і вузькому стрункому тулубу, цей звір може пролізти в будь-яку щілину. Зовнішність - типова для будь-якого тхора: голова з більш помітними вухами, маленькі вічка, злісна фізіономія, тулуб на коротких ніжках, короткий хвіст.

Ласиця надзвичайно темпераментний, агресивний і ненажерливий звір. Своє лігвище хижачка влаштовує в гніздах убитих мишей і полівок - жахлива меркантильність вдачі!

Розміри: довжина тіла до 25 см.

Забарвлення: улітку хутро двоколірне: спина темно-каштанова, черево - біле. Узимку хутро разом з хвостом стають білими. Ця особливість відрізняє ласицю від горностая, в якого кінчик хвоста зимою чорний. У південних областях України колір хутра в ласиці взимку не міняється.

Харчування: хижий звір, головний ворог мишей і полівок, оскільки без проблем залазить у будь-яку мишачу нору. Може харчуватися й великими безхребетними.

Плідність: 4-9 дитинчат самка народжує один раз на рік.

Зимівля: активна увесь рік.

Поширення: живе на всій території нашої країни.

Місцеперебування в місті: лісопаркова зона міст, заплави рік і озер.

Природоохоронний статус: вид Бернської конвенції, вимагає охорони.