Миша-крихітка (Micromys minutus)



Благодаря своей необыкновенно миловидной наружности, прелести движений и особенному образу жизни пользуется благоволением человека.

А. Брем



Найсимпатичніший і найкрихітніший гризун. Хоч мала, та завзята, миша-крихітка має один з найбільших ареалів, що охоплює території від Тихого до Атлантичного океану, в Європі доходить майже до полярного кола. Це волого- й траволюбний вид мишей. Місцем її перебування є густі зарості трав'яної рослинності, як правило, де-небудь біля води в плавнях або заплаві рік. Миші-крихітки прекрасно лазять по траві й гілках кущів, балансуючи й чіпляючись своїм гнучким хвостом. Найоригінальніша й мила властивість цих звіряток - здатність до спорудження чарівних сплетених із травинок гнізд - колисанок, призначених для вирощування потомства. Миша-крихітка підвішує своє гніздо до стебел або гілок у густій траві невисоко над землею. Особливістю будови гнізда є відсутність постійного входу, щоразу мишка залазить у гніздо в новому місці й тільки до кінця строку вигодовування дитинчати формується щось на зразок льотка. Зиму й весь час, не пов'язаний з вигодовуванням дитинчат, миші-крихітки проводять у норах інших гризунів, під лежачими колодами, у підземних прикореневих порожнечах і т.д.

Дорослу мишу-крихітку впізнати досить легко. Вона хизується яскравим рожево-рудим забарвленням спинки й чисто білим черевцем. Для неї характерний чіпкий "мавп'ячий" хвіст, яким мишка спритно чіпляється за травинки.

Розміри: довжина тіла до 7 см.

Забарвлення: верхня частина тіла яскраво-руда, черево - яскраво біле. Хвіст коротший від тіла, очі й вуха зовсім невеликі.

Харчування: ці миші теж всеїдні, неабияку частину їхнього меню, крім характерних для всіх мишей насіння і зелених пагонів рослин, становлять комахи.

Плідність: зазвичай 5-7 дитинчат. Одна самка здатна дати 2-3 приплоди в рік. Розмноження триває протягом теплого періоду, аж до осінніх заморозків.

Зимівля: звірятко активне цілий рік.

Поширення: миша-крихітка живе по всій лісовій і лісостеповій зоні України, у північній частині степової зони, у плавнях Дніпра й Дунаю.

Місцеперебування в місті: у місті звірятко влаштовується на околицях, в заплавах рік і в заростях по берегах озер та інших водойм, там, де існує постійний високий густий травостій.

Природоохоронний статус: в охороні виду немає необхідності.