Нетопир-карлик (Pipistrellus pipistrtellus)



Общительные при всяких обстоятельствах.

 А. Брем



Цього кажана легко впізнати за дуже малими розмірами. Нетопира, що моторно снує між деревами, по розмірах можна порівнювати з дуже великою бабкою або нічним метеликом. Взагалі-то, це вид, прив'язаний до лісистої місцевості, хоча в останні роки він проявляє явну схильність до синантропизації. Виводкові колонії розміщуються в дуплах дерев, щілинах під корою, порожнечах у штабелях дров, у щілинах будов, за лиштвами вікон і навіть у берегових норах. Нерідкі випадки, коли за обшиванням стіни будинку виявляють колонії до 200 самок, тоді як самці ховаються де-небудь у затишних місцях поодинці.

На полювання нетопири вилітають не дуже пізно, слідом за рудою вечірницею, іноді навіть при повному сонячному освітленні. Улюбленим місцем полювання нетопира є алеї, паркові дороги й галявини. Політ нетопира-карлика дуже верткий, стрімкий, з частими змахами крил. Ці кажани літають зазвичай на рівні крон дерев середньої висоти й практично ніколи не опускаються нижче трьох метрів.

Розміри: найдрібніші серед кажанів, довжина тіла до 4,5 см.

Забарвлення: верхня частина тіла забарвлена в насичений темно-бурий колір з шоколадним відтінком, животик - сірого кольору.

Харчування: маленький і жалібний нетопир харчується дуже маленькими комахами як пійманими на льоту, так і зібраними на деревах.

Плідність: самка народжує одне дитинча в рік, статева зрілість наступає на другому році життя.

Зимівля: така маленька істота, зрозуміло, боїться морозів і взимку кочує на південь. У рідні краї нетопир-карлик повертається в першій декаді квітня.

Поширення: живе на всій території нашої країни.

Місцеперебування в місті: лісопаркова зона міста, двори з високими деревами.

Природоохоронний статус: нетопир-карлик внесений у списки Бернської конвенції як вид, що потребує охорони.