Ондатра (Оndatra zibethicus)


Кажется, что эти животные составляют маленькую тихую общину, которая для полного счастья требует лишь безопасности и покоя со стороны человека.

 А. Брем



Найбільша серед полівок. Зовнішність у неї саме полівкова, а хвіст - довгий, голий і сплюснутий по боках, як весло. Родом ондатра з Північної Америки. Її в 50-і роки акліматизували у нас в країні, та так успішно, що зараз звір розселився по всій Україні й став звичайним видом багатьох міських водойм, але тільки тих, де береги густо покриті рослинністю, коріннями й молодими пагонами, якими ондатра харчується. Як і будь-який великий гризун, ондатра схильна до всеїдності й зовсім не зневажає тваринною їжею, а тому місця її годівлі видні здалеку - по величезному числу мушель двостулкових молюсків беззубок і перлівниць. Не пропускає вона можливості поїсти і раків. Взагалі-то, ніхто напевне не знає, чи вигодовують дрібні гризуни підрослих дитинчат чи відразу після "молочної кухні" відправляють їх на вільний випас, а от про ондатр-батьків відомо, що вони носять корм своїм підрослим дитинчатам.

Розміри: до 25 см.

Забарвлення: хутро на спині - від піскового до темно-бурого кольору, черево - жовто-сріблясте, хоча мокрий звір здається темно-коричневим.

Харчування: всеїдна тварина, основною їжею якої служить зелень і стебла навколоводних рослин. Значну частку в раціоні становить і тваринна їжа - двостулкові молюски, раки, може поїдати й пташенят.

Плідність: в одному приплоді в самки буває 5-6 дитинчат.

Зимівля: активна цілий рік. Зиму проводить у норах.

Поширення: вид живе по всій території України за винятком гірського Криму.

Місцеперебування в місті: водойми, що заросли по берегах.

Природоохоронний статус: в охороні немає потреби.