Полівка звичайна (Microtus arvalis)


В высшей степени общительная обыкновенная полевка живет большими стадами. Размножается она необыкновенно быстро.

 А. Брем


Невелике сіре звірятко з коротким хвостом і притупленою мордочкою живе на луках і уникає лісів. Звичайна полівка риє неглибокі нори, які мають два-три виходи на поверхню. На глибині біля півметра знаходиться гніздова камера, вистелена сухими травниками.

Суспільне звірятко живе невеликими колоніями. Навряд чи вам пощастить побачити полівку, тому що вона веде прихований нічний спосіб життя, але її присутність на лузі легко встановити по добре втоптаних стежках у ґрунті, що ведуть від однієї нірки до іншої.

Розміри: до 10 см.

Забарвлення: хутро на спині сірого кольору з невеликими домішками іржаво-коричневого відтінку, черево - сріблясто-сіре.

Харчування: раціон звичайної полівки в основному становлять зелені частини рослин, а взимку ще й корінці.

Плідність: самка за один раз народжує 5-6 дитинчат, які вже через місяць стають статевозрілими і також беруться до розмноження. Підраховано, що від однієї пари до кінця сезону могло б розмножитись більше 100 полівок, якби більшу частину нащадків не спіткала гірка доля стати чиїмсь кормом.

Зимівля: активна цілий рік. Зиму проводить у норах. Під снігом вириває цілі галереї, а іноді прямо на поверхні ґрунту влаштовує гнізда з размоклої трави.

Поширення: вид живе на всій правобережній Україні й лівобережному Поліссі.

Місцеперебування в місті: луки, заплави рік, залізничні насипи.

Природоохоронний статус: в охороні немає потреби.