Сліпак подільський (Spalax zemni)


Зверек этот, хотя ему и приписывают много зла, причиняет человеку ничтожный вред, хотя, с другой стороны, также мало приносит и пользы.

 А. Брем


Зовнішність сліпака зазвичай шокує недосвідченого спостерігача: огрядне тіло без хвоста одягнене в рудувате хутро, очей немає зовсім, а з рота стирчать страшні величезні жовті різці. Насправді, дивовижні зуби - не ознака кровожерливих схильностей сліпака, а інструмент для риття, яким звір прокладає свої підземні ходи. Вони розташовані на глибині 15-20 см і сягають часом у довжину 200 метрів. Надлишки ґрунту з ходів сліпаки, як і кроти, викидають прямо на поверхню землі. Живуть сліпаки колоніями на відкритій місцевості, іноді в розріджених лісах. Вибирають місця з розвиненим трав'янистим покровом. Гніздову камеру сліпак розміщує на глибині 1,5 м. Присутність сліпака легко визначити по викидах землі, схожих на кротячі, але набагато більших розмірів: вони можуть сягати 1 метра в діаметрі. Діаметр ходів, по яких сліпак протискує свій вгодований корпус, завжди перевищує 6 см, на відміну від вузеньких кротячих галерей.

Розміри: довжина тіла 25-30 см.

Забарвлення: коротке оксамитове хутро має одноколірне рудувато-попелясте забарвлення.

Харчування: соковиті корені трав'янистих рослин і молодих дерев.

Плідність: потомство один раз у році. У приплоді буває в середньому 3 дитинчат.

Зимівля: активний цілий рік.

Поширення: лісостеп і степ Східної України.

Місцеперебування в місті: околиці міст.

Природоохоронний статус: занесений у Європейський Червоний список.

назад