Соня горішникова (Muscardinius avellanarius)


Свойственная ей необыкновенная опрятность, приветливость и кротость, проявляемая ею по отношении к себе подобным, грация в движениях и игривость делают ее настоящим любимцем человека.

 А. Брем



Через своє коротке і не дуже пухнаcте хутро, горішникова соня більше схожа на екзотичну деревну мишу, ніж на соню. Маленька (довжина тіла до 10 см.) горішникова соня забарвлена в жовтуваті відтінки. Мешкає в густих підлісках з ліщини. Своїх дитинчат вона вирощує в гніздах, звитих з трави. Гнізда розташовує на землі, підвішує на кущах невисоко над землею або ховає в дуплі.

Розміри: довжина тіла - не більше 10 сантиметрів.

Забарвлення: спина забарвлена в рудо-жовто-палевий колір, черево - жовтувато-попелясте.

Харчування: горіхи, ягоди, насіння, жолуді, комахи.

Плідність: щороку буває один або два приплоди по 3-5 дитинчат.

Зимівля: як і всі соні, велика любителька поспати з жовтня по травень у порохнявому дуплі або підземному гнізді.

Місцеперебування в місті: лісопаркова зона.

Природоохоронний статус: вид занесений до списків III Додатку Бернської конвенції як такий, що заслуговує охорони.