Соня-полчок (Glis glis)



Немного найдется грызунов, которые бы превзошли полчка в прожорливости. Он ест до тех пор, пока в состоянии есть.

А. Брем


Зовнішність і схильність до лазіння по деревах підштовхують до думок, що полчок - в родинних стосунках з білками. Насправді ж, соні - це унікальна група дуже древніх тварин, родичами яких є тільки африканські гризуни. Полчок - це найбільша з наших сонь. Її легко відрізнити по одноколірному забарвленню тіла й голови та пухнастому довгому хвосту. Особливо поширені полчки в старих садах. Живуть соні в дуплах і шпаківнях, у гніздах з листя. Відповідно до власної назви, соня веде нічний спосіб життя, а вдень спить, у сплячці проводить півроку.

Розміри: довжина тіла до 15см.

Забарвлення: м'яка густа шерсть, забарвлена в попелясто-сірий колір.

Харчування: полчок їсть горіхи, насіння, комах, при нагоді хижачить, поїдаючи пташенят або яйця птахів.

Плідність: раз у році самка приносить 3-6 дитинчат.

Зимівля: на зимівлю йде не пізніше жовтня, прокидається в травні. Зимує колективом у декілька особин де-небудь глибоко в деревній потерті або під землею.

Поширення: лісостеп і Полісся України.

Місцеперебування в місті: окраїни міст.

Природоохоронний статус: вид вимагає охорони.