Тхір чорний (Mustela putorius)


Страшный враг всех кротов, полевых и домовых мышей, крыс, хомяков, даже опасен для ежа.

А. Брем




Зовні нагадує куницю, але менший за розмірами, має коротший хвіст і заокруглені вуха з білими волосинами по краях, вуха практично не витупають з хутра. Вид мешкає в пересіченій місцевості і розріджених лісах. Зустрічаються в плавнях і лісосмугах. Часто поселяються поруч з людьми. Полюбляє курей і яйця. Старанно уникає відкритої місцевості, завдяки чому і отримав другу назву - лісовий тхір.

Розміри: довжина тіла до 45 см.

Забарвлення: верхня частина тіла - блискучого буро-чорного кольору, нижня - чорна.

Харчування: раціон нагадує стіл всіх кунячих, але відрізняється більшою різноманітністю. Звір не з боязких - здійснює регулярні набіги на курники.

Плодовитість: самка один раз в рік народжує 4-10 дитинчат.

Зимівля: звір активний круглий рік.

Разповсюдження: лісова і лісостепова зона, північ степової зони.

Місцеперебувння в місті: міські околиці.

Природоохоронний статус: вид Бернської конвенції, потребує охорони.