Вечірниця руда (Nyctalus noctula)



...она вовсе не уживчива...

 А. Брем


Кажан середніх розмірів, з довгими вузькими крилами. Руду вечірницю легко впізнати по сильному, швидкому й легкому польоту, висота якого залежить від характеру місцевості й місця скупчення комах. У лісі вечірниця літає зазвичай на висоті 3-4 метри, а на відкритих місцях - 30-50 метрів над землею.

Для поселення руда вечірниця вибирає рідколісся, узлісся, галявини, уникає хащ. У великих містах руду вечірницю можна зустріти тільки на околицях або в парковій зоні подалі від людей, у місцях, де є дуплясті дерева. Вона досить рано вилітає на полювання: навесні - до заходу сонця, а влітку - на заході.

Літніми притулками колоніям рудої вечірниці служать дупла старих дерев. Виявити заселені дупла дуже легко, тому що гучні компанії вечірниці видають своєрідне "циркання". Однак, почувши шум неподалік дупла, вони відразу перестають вовтузитися й затихають. Нерідко вечірниці селяться з іншими рукокрилими, найчастіше - з нетопирями. Виводкові зграї рудої вечірниці, зазвичай, бувають невеликого розміру, біля 20-40 особин.

Розміри: великий кажан, довжина тіла 6-8 см.

Забарвлення: верхня частина тіла - рудувато-охриста, сірий животик значно світліший.

Харчування: руда вечірниця ловить поживу винятково на льоту. Навесні вона полює на хрущів, поїдаючи їх на льоту з характерним м'ясоїдним тріском. Місця перебування рудої вечірниці легко виявити за залишками, що скупчуються на лісових доріжках, травневих хрущів з виїденим черевцем.

Плідність: самка народжує двох дитинчат на рік, статева зрілість наступає на другому році життя.

Зимівля: руда вечірниця - перелітний вид, що кочує на південь на відстані до 1000 км.

Поширення: по всій території України.

Місцеперебування в місті: лісопаркова зона міста, місця, де збереглися великі дуплисті дерева, головним чином, дуби.

Природоохоронний статус: руда вечірниця включена у список Бернської конвенції як об'єкт під особливою охороною.

 

Окрім рудої вечірниці в Києві дуже рідко зустрічається мала вечірниця (Nyctalus leisleri) - вид Червоної книги України.